Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011


O Linton Kwesi Johnson (LKJ) γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου του 1952 στο Chapelton της Jamaica. Είναι ένας dub poet (ένα είδος που αναπτύχθηκε το 70 και αποτελείται από spoken word ποίηση με συνοδεία ρέγγε) που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο δεύτερος ζων ποιητής και ο μόνος μαύρος που το έργο του δημοσιεύτηκε στη σειρά των Penguin Classics.  Απαγγέλλει τους στίχους του σε Τζαμαϊκανά Patois (μια γλώσσα που αναπτύχθηκε στις αποικίες από την επίδραση της αγγλικής) με συνοδεία dub-reggae (μια υποκατηγορία της ρέγγε που είναι συνήθως remix υπαρχόντων τραγουδιών), σε συνεργασία με τον γνωστό Βρετανό παραγωγό Dennis Bovell.
Ο Johnson σπούδασε κοινωνιολογία στο  Goldsmiths College στο New Cross του Λονδίνου. Το 2004 έγινε επίτιμος επισκέπτης καθηγητής στο Middlesex University του Λονδίνου. Το 2005 του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο Musgrave από το Ινστιτούτο της Τζαμάικα για την ποίησή του. 
Ενώ ήταν στο σχολείο γράφτηκε στους Βρετανούς Μαύρους Πάνθηρες και συνεργάστηκε με τους Rasta Love, ένα συγκρότημα ποιητών και ντράμερς.
Η ποίησή του είναι κυρίως πολιτική και αφορά την εμπειρία της ζωής ενός ΑφροΚαραϊβανού στη Βρετανία. "Το γράψιμο ήταν μια πολιτική πράξη και η ποίηση ένα πολιτιστικό όπλο" είπε σε μια συνέντευξη το 2008.
Τα  πιο γνωστά του ποιήματα γράφτηκαν κατά τη διακυβέρνηση της Margaret Thatcher.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου